HRVATSKO DRUŠTVO ZA KARDIORESPIRATORNU FIZIOTERAPIJU I NEINVANZIVNU VENTILACIJU (HDKRF)


Datum utemeljenja:
27. ožujka 2009.

Svrha djelovanja:
  1. Razvijati kardiorespiratornu fizioterapiju te predložiti standarde
  2. Definirati ulogu fizioterapeuta u području neinvazivne ventilacije
  3. Sustavno provođenje edukacije na temu kardiorespiratorne fizioterapije i neinvazivne ventilacije
  4. Organiziranje tečajeva
3. svibnja – svjetski dan astme
31. svibnja – svjetski dan nepušenja
27. rujna – svjetski dan srca

Društvo je u partnerskom odnosu s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, transfuzije i intenzivne skrbi.

Predsjednica:
Dr. sc. Snježana Benko Meštrović,
mag. soc. geront., dipl. physioth.
snjezanabenko@windowslive.com

Vijesti

16. prosinac 2016.

Plakat „Pravilnim disanjem do zdravlja“ nastao je kao rezultat suradnje Hrvatskog zbora fizioterapeuta i Grada Zagreba te je dio projekta „Zagreb-zdravi grad“. Plakat je namijenjen građanima Grada Zagreba kao i svima onima koji žele naučiti pravilno disati kako bi poboljšali kvalitetu života kao i onima koji imaju problema sa dišnim sustavom kako bi se naučili lakše nositi sa svojom bolesti.

Slika 1.

Slika 2.

Slika 3.

Slika 4.

Slika 1. Opustite se ležeći na leđima. Dlanom postavljenim na trbuh možete osjetiti gibanje ošita prilikom udaha i izdaha. Izdahnite na usta izgovarajući ton produženog slova „s“ i istovremeno pritisnite trbuh da pomognete istiskivanje što većih količina zraka iz pluća, a zatim udahnite na nos (dlanom osjetite podizanje trbuha). Ovo ponovite 10 puta.

Slika 2. Opustite se ležeći na boku. Dlanom postavljenim na trbuh možete osjetiti gibanje ošita prilikom udaha i izdaha. Izdahnite na usta izgovarajući ton produženog slova „s“ i istovremeno pritisnite trbuh da pomognete istiskivanje što većih količina zraka iz pluća, a zatim udahnite na nos (dlanom osjetite podizanje trbuha). Ovo ponovite 10 puta.

Slika3. U sjedećem položaju podignite ruke prema gore držeći se za laktove i pritom udahnite na nos. Spustite ruke prema dolje izdišući na usta izgovarajući ton produženog slova „s“. Ponovite 10 puta.

Slika 4. U sjedećem položaju spojite laktove i dlanove. Širite ruke u stranu i udište na nos. Spajajte laktove i dlanove izdišući na usta izgovarajući ton produženog slova „s“. Ponovite vježbu 10 puta.
9. ožujak 2015.

HDKRF je postalo član WCPT-a. Ponosni smo na postignuti uspjeh, ali isto tako svjesni da moramo opravdati ulazak u tako važnu organizaciju svojim radom i trudom. Stoga molimo sve zainteresirane da se pridruže članovima društva kako bismo bili još uspješniji! Hvala!
1. siječanj 2015.

Svim članovima društva kao i svima onima koji će to tek postati želim uspješnu i sretnu 2015. godinu! Imamo velike planove za ovu godinu te molim sve zainteresirane za razvoj kardiorespiratorne fizioterapije u Hrvatskoj da se jave! Zajedno smo jači! Hvala vam! Snježana Benko
Tečaj u Hanoveru (20. - 21. studeni 2014.)

U periodu od 20.-21.11.2014. u Hanoveru održan je ERS-ov tečaj iz neinvazivne ventilacije za liječnike i fizioterapeute (ERS Noninvasive ventilation basic concepts course). Na tečaju je prisustvovala predsjednica društva Snježana Benko sa članovima tima KB "Sv. Duh" dr. Marić Nikolinom i prof. dr. sc. Asjom Stipić-Marković.
Kongres u Munchenu (6. - 10. rujna 2014.)

U Munchenu u periodu od 6.-10. rujna 2014. godine održan je Međunarodni kongres u organizaciji European Respiratory Society (ERS), na kojem je sudjelovalo 22 000 učesnika, od toga ponajviše liječnika i fizioterapeuta, zdravstvenih stručnjaka koji sudjeluju u zbrinjavanju bolesnika sa respiratornim problemima. Ono što je važno naglasiti jest činjenica da je uloga fizioterapeuta u zdravstvenom timu prepoznata u Europi i svijetu i da su upravo fizioterapeuti ti koji sudjeluju u primjeni neinvazivne ventilacije i dio su tzv "secretion managementa". Isto tako, naša uloga je vrlo važna u liječenju oboljelih od KOPB-a (bolest koja će do 2020. zauzeti 3. mjesto na listi smrtnosti), naime cijeli niz predavanja bavio se mogućnostima rehabilitacije oboljelih od ove kronične bolesti. Predsjednica Društva Snježana Benko je također prisustvovala Kongresu. Vođeni idejom da u Hrvatskoj približimo neinvazivnu ventilaciju (NIV) kolegama, na Kongresu u Vukovaru (16.-19.10.2014) će brojni predavači, strani i domaći, održati predavanja na ovu temu i bit će organizirane radionice iz područja NIV-a i eliminacije bronhalnog sekreta. Vidimo se u Vukovaru!

Hrvatski tim sa prof. dr. sc. W. Windischem (jedan od začetnika kućne ventilacije u Europi)

Hrvatski tim na Kongresu
4. veljače 2014.

Predsjednica HDKRF-a zajedno sa prof. dr. sc. Asjom Stipić Marković, dr. med. gostovala u emisiji Sonje Njunjić, na temu kronične opstruktivne plućne bolesti i tiskane broušre za bolesnike.

Video
Tribina o KOPB-u (16. prosinac 2013.)

U sklopu projekta "Što trebam znati o KOPB-u", realiziranom u suradnji HZF-a i Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba, tiskana je brošura istog naziva. Brošura je prije svega namijenjena oboljelima od KOPB-a i njihovim obiteljima. Povodom prezentacije brošure u ponedjeljak 16.12.2013. na Kaptolu 27 održana je tribina na kojoj su se okupili oboljeli i svi zainteresirani za informacije o ovoj bolesti. Ovom prilikom se zahvaljujemo predavačima na izvrsnim predavanjima i još jednom zahvala Gradskom uredu za zdravstvo na pruženoj podršci. Predavači su bili: Prof. dr. sc. Asja Stipić-Marković, prim. Vera Kralj, dr. Lejla Kazinić-Kreho, Sanja Berc, bacc. med. techn. i Snježana Benko, dipl. physioth. Također veliko hvala gđi Sonji Njunjić i članovima njene Udruge za prevenciju prekomjerne težine!
Kongres u Barceloni (7. - 11. rujna 2013.)

U Barceloni u vremenskom periodu od 7.-11. rujna 2013. godine održan je Kongres u organizaciji European respiratory Society (ERS). Na Kongresu je prisustvovalo oko 20 000 sudionika iz cijelog svijeta te su obrađene brojne teme iz područja respiratorne medicine. Na Kongresu je sudjelovala predsjednica HDKRF-a Snježana Benko.
02. travanj 2013.

Poštovani fizioterapeuti!

HDKRF je u ožujku poslalo pismo Hrvatskoj komori fizioterapeuta i Ministarstvu zdravlja s molbom za izmjenom Pravilnika o minimalnim uvjetima, prema kojem u Jedinici za intenzivno liječnje nije predviđen fizioterapeut kao dio tima, što je apslotuno nevjerojatno za 21. stoljeće. Ovim putem ćemo vas izvjestiti o odgovorima istih.

HDMSARIST (partnerska udruga našeg Društva) organizira 6. Kongres u Šibeniku u periodu od 25.4.-28.4. 2013. Svake godine na njihovom Kongresu svoje radove izlažu i fizioterapeuti čiji je posao vezan za intenzivno liječenje. Na taj način pozitivno djelujemo na timsku suradnju, koja je nužna za liječenje naših bolesnika. (više...)

Hrvatsko torakalno društvo organizira Kongres u lipnju 2013. te će veliki dio Kongresa biti posvećen upravo plućnoj rehabilitaciji. (više..)

U isto vrijeme se odvija i Kongres u organizaciji Hrvatske Komore fizioterapeuta (više...)

U nadi da se vidimo na nekim od ovih događanja te da ćemo tada imati priliku razmijeniti znanja i iskustva,

Srdačno vas pozdravljam!
Kongres u Šibeniku (25. - 28. travanj 2013.)

Na 6. međunarodnom Kongresu HDMSARIST-a u Šibeniku okupilo se 300-injak sudionika iz cijele Europe. Teme su bile brojne, zanimljive i poučne! Predsjednica Hrvatskog društva za kardiorespiratornu fizioterapiju i NIV Snježana Benko je također održala predavanje s temom "Respiratorna fizioterapija u JIL-u". Ono što je pozitivno da su se svi složili s priopćenim, a to je da je fizioterapeut obavezan član tima u JIL-u i da ukoliko taj uvjet nije zadovoljen-naši bolesnici nisu optimalno zbrinuti.

Korisne poveznice

www.astma.hr
www.kardio.hr
www.cisticna-fibroza.hr